Harvaan asutun maaseudun verkosto vaatii Postin pakettipalveluiden ilmaisjakelun palauttamista haja-asutusalueille

Maaseutupolitiikan neuvoston alaisen (www.maaseutupolitiikka.fi) Harvaan asutun maaseudun verkoston asiantuntijaryhmä päätti kokouksessaan 12.1.2018 esittää, että posti peruu aiemmin tekemänsä päätöksen ja palauttaa pakettien ilmaisjakelun haja-asutusalueille sellaisiin kotitalouksiin, jotka sijaitsevat yli 5 km etäisyydellä lähimmästä Postin toimipisteestä.

– Posti perustelee tekemäänsä päätöstä asiakkaiden yhdenvertaisuudella, mutta päätös nimenomaan heikentää tätä yhdenvertaisuutta. On kohtuutonta, että pakettien edestakainen noutomatka tulee olemaan useilla kansalaisilla satoja kilometrejä.

Harvaan asutun maaseudun verkosto muistuttaa, että kun viestintävirasto käsitteli vuonna 2016 asiointimatkan kohtuullisuutta Sevettijärven ja Näätämön alueella, se piti jopa 150 kilometrin asiointimatkoja kohtuullisena. Perusteluissaan virasto kuitenkin katsoi, että matka on kohtuullinen, koska asukkailla on käytössään postin maksuton pakettien kotiinkuljetuspalvelu ja mahdollisuus lähettää kirjeitä sekä paketteja omasta postilaatikosta noutomerkkiä käyttäen. Viime vuoden lopulla Posti poisti monilta maaseutualueilta keltaisia kirjelaatikoita.

– Nyt Posti on romuttamassa näitä perusteluita, joiden nojalla asiointimatkat on katsottu kohtuulliseksi. Toivomme valtion omistajaohjauksen sekä Viestintäviraston puuttuvan Postin toimintaan. Päätöksen peruuttamiselle on olemassa kaikki perusteet.