Kokonaisturvallisuusmessut

Maaseutupolitiikka

Kokonaisturvallisuusmessut järjestetään 7.-8.10.2022 Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Maaseutupolitiikan puolelta messuilla on mukana Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla (HYMY) -verkosto.

"Kokonaisturvallisuus koskettaa meitä jokaista, se on paljon enemmän kuin puolustusvoimat. Kokonaisturvallisuus on kotivaraa, kyberturvallisuutta, henkistä kriisinkestävyyttä ja varautumista. Kokonaisturvallisuus on kaikkea arjen turvallisuudesta maanpuolustukseen. Kokonaisturvallisuus-messut tarjoavat uusia näkökulmia turvallisuuden eri osa-alueista niin meille kansalaisille kuin järjestöille, elinkeinoelämän toimijoille ja viranomaisille."

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen keskittyvät messut järjestetään jo yhdeksännettä kertaa. Vuoden 2022 tapahtuman teemoina on kyberturvallisuus ja poikkeusoloihin varautuminen. Korona-aikana teema on osoittautunut hyvin ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi. Tapahtuma sisältää paljon ohjelmaa aina puheenvuoroista seminaareihin, soittokuntien esityksiin ja kalustonäyttelyihin.

Pääsyliput myydään vuonna 2022 ennakkoon Ticketmasterin kautta.

Lisätiedot tapahtumasta kokonaisturvallisuusmessut.fi -sivulta. 

HYMY-verkoston ohjelma

Paneelikeskustelu: Paikalliset yhteisöt turvallisuustoimijoina

Aika: 7.10. klo 14.30

Paikka: Tähtien Sali, seminaarikeskus 2 krs. Paneelikeskustelu striimataan. 

Suomalaisen yhteiskunnan resilienssi tukeutuu vahvasti kansalaisten valmiuksiin ottaa vastuuta itsestään ja lähimmäisistään myös häiriötilanteissa. Mikä on paikallisen yhteisön, kylien ja kortteleiden rooli turvallisuustoimijana? Miten paikalliset yhteisöt liitetään tilannekuvan muodostamisen ja oikean tiedon välittämisen ketjuun? Kenelle tämä kuuluu ja kuka vastaa toiminnan tukemisesta ja kehittämisestä?

Paikalliset yhteisöt turvallisuustoimijoina -seminaarin alustuksina kuullaan käytännön esimerkkejä toiminnasta Keski-Suomesta, Lapista ja Pohjois-Karjalasta. Näiden pohjalta jatketaan paneelikeskustelulla, jota johtaa Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Jari Koskinen.

Panelistit:

 • Puheenjohtaja Elli Aaltonen, Suomen Punainen Risti (SPR)
 • Toiminnanjohtaja Marko Hasari, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)
 • Toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo, Maanpuolustuskoulutus (MPK)
 • Sisäministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Jari Lepistö 

Ohjelmalavalla:

 • 7.10 klo 13.30–13.55 ”Turvaa maaseudulle – pelastusryhmä osana kyläelämää” / Tero Kuittinen, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. ” Pohjois-Karjalan pelastusryhmät osallistuvat kylän turvallisuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen yhdessä kyläläisten kanssa. Toiminta perustuu kylien omaehtoiseen vapaaehtoistyöhön. Koulutetut pelastusryhmät hälytetään tarvittaessa häiriötilanteissa vianomaisten avuksi.”
  • 8.10 klo 10.00–10.25 ” Maaseudun kyläturvallisuutta vapaaehtoistyönä” / Outi Raatikainen, Keski-Suomen sydänpiiri; ” Kylät kehittävät hyvinvointiaan ja turvallisuuttaan Keski-Suomessa. Yhdeksi välineeksi on luotu auttajaryhmät. Naapuriapurityhmä perustuu kylien omaehtoiseen vapaaehtoistyöhön. Sydäniskuriryhmä toimii yhteistyössä kylän ja viranomaisten kanssa.”

  Yhteistyössä HYMY-verkosto, Suomen kylät, Keski-Suomen sydänpiiri, Lapin amk.

  Lisätiedot

  • Lukkari, Tarja

   Erityisasiantuntija, Harvaan asutun maaseudun verkosto (HAMA) / Kajaanin ammattikorkeakoulu

   Email address: etunimi.sukunimi@kamk.fi
   Phone number: +358 (0)400 372 082

   Harvaan asuttu maaseutu, kylien kehittäminen, kunta-kylä -yhteistyö, yhteisöllinen kehittäminen.

  • Kattilakoski, Mari

   Erityisasiantuntija, Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkosto (KAHVEE) / Itä-Suomen yliopisto

   Email address: etunimi.sukunimi@uef.fi
   Phone number: +358 (0)50 449 4896