Hyvä elämä maaseudulla -kiertue Pohjanmaalla

Maaseutupolitiikka, Hyvä elämä maaseudulla -kiertue

Maaseutupolitiikan Hyvä elämä maaseudulla -kiertue saapuu Pohjanmaalle 13.6.

Kutsuvierastilaisuus

Maaseutupolitiikan Hyvä elämä maaseudulla -kiertue pysähtyy 13. kesäkuuta Pohjanmaalla (tarkempi paikka päivitetään myöhemmin).

Ohjelma

09:30-10:00 Kahvia, teetä, purtavaa ja tutustumista

10:00-10:20 Avaus

 • Antonia Husberg, pääsihteeri, maaseutupolitiikan neuvosto MANE

10:20-11:10 Yhteinen viritys

  11:10-11:30 Keskustelua ja johdattelu keskustelupöytiin

  11:30-12:30 Lounas

  12:30-14:15 Dialogipöydät

  • Kansainvälinen osaaminen: Mikä on työperäisen maahanmuuton ja maaseudun linkitys ja millainen sen pitäisi olla? Miten voidaan edistää kansainvälisten osaajien ja yrittäjien sijoittumista maaseudulle? Miten maahanmuuttajien kotoutuminen näkyy kokonaisuudessa? Entä maaseudun tuotteistaminen – osataanko maaseutua ja maaseututuotteita myydä maailmalle?
  • Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyö: Miten kietoutuvat toisiinsa ja mitkä edellytykset yhteistyöllä on edistää maaseudun asiaa? Näkökulmina esim. kunta-kyläyhteistyö ja järjestöyhteistyö hyvinvointialueella ja kunnissa. Huomioidaanko päätöksenteossa erilaiset alueet ja päätösten vaikutukset erilaisiin alueisiin (osallisuus)? Miten voidaan edistää Pohjanmaalla?
  • Vastuullisuus maaseudun mahdollisuutena: Mikä on pienten yritysten rooli kestävyyssiirtymässä ja erityisesti sosiaalisessa kestävyydessä? Miten edistetään hyötyjen jäämistä/palauttamista maaseudulle? Miten energiaomavaraisuus, hajautettu energiantuotanto ja energiayhteisöt näkyvät kokonaisuudessa?

  14:15-14:30 Kahvitauko

  14:30-14:50 Paluu ryhmiin

  14:50-16:00 Dialogipöytien yhteinen purku ja jatkostepit

  Maaseutupolitiikan Hyvä elämä maaseudulla -kiertue

  Maaseutupolitiikan Hyvä elämä maaseudulla –kiertueella toiminnallistetaan Ajassa uudistuva maaseutu - maaseutupoliittista kokonaisohjelmaa 2021-2027 (Ulkoinen linkki) (Ulkoinen linkki) sekä Mahdollistetaan maaseudun tarinan jatkuminen -julkilausumaa, jotka kytkeytyvät hyvän elämän edellytysten varmistamiseen, vahvistamiseen ja kehittämiseen maaseudulla. Kiertueella kuhunkin maakuntaan nostetaan keskusteltavaksi kolme ominta tai keskeisimmiksi koettua teemaa, joihin syvennytään Erätauko-keskustelun menetelmin moniäänisen kutsuvierasjoukon kanssa, hyvän johdattelun ja keskusteluopastuksen saattelemana. Kiertue järjestetään aikavälillä 09/2022-12/2023, ja se saapuu jokaiseen maakuntaan.

  Kiertue luo siltaa edellisen ja seuraavan Maaseutuparlamentin välille. Kiertueella jatketaan vuoden 2021 aikana käytyjä ja Kurikan Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtumaan huipentuneita Ideafestivaali –keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla. Maakunnissa käytävät keskustelut huipentuvat seuraavaan Maaseutuparlamenttiin Nurmeksessa vuonna 2024. ​​

  Lue lisää kiertueesta kiertueen sivulta.