TUUMA- ja HYMY –verkostot esittelivät perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustajalle aloitteen luontolähtöisten menetelmien valtakunnallisesta käyttöönottamisesta
Työn ja yrittäjyyden uudet mahdollisuudet maaseudulla (TUUMA) ja Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla (HYMY) –verkostot ovat laatineet yhteistyössä Green Care Finland ry:n asiantuntijoiden kanssa aloitteen luontolähtöisten menetelmien valtakunnallisesta käyttöönottamisesta. Aloite esiteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Timo Lehtiselle 31.1.2022.
Luonnon terveys- ja hyvinvointihyödyistä sekä luontoavusteisten menetelmien vaikuttavuudesta esimerkiksi kuntoutuksessa ja sosiaalisessa tuessa on saatu kasvavassa määrin tutkimusnäyttöä ja kokemusperäistä tietoa. Tunnistettujen mahdollisuuksien hyödyntämiseksi luontoavusteisten menetelmien käyttöä tulisi laajentaa hyvinvoinnin edistämisessä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Aloite nostaa esille, että luontolähtöiset Green Care -menetelmät voivat tuoda sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisia ratkaisuja ennalta ehkäisevään työhön ja sote-palveluihin. Näiden ratkaisujen käyttöönottoa tulisi lähteä aktiivisesti edistämään seuraavilla alueilla:
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä kansanterveys
- Voimavaralähtöisen kuntoutuksen, terapian ja päivä/työtoiminnan palvelut
- Lasten ja nuorten sosiaalisen kasvu ja psykososiaalinen tukeminen
Keinoina luontolähtöisten menetelmien käytön laajentamiseen ja vakiinnuttamiseen valtakunnallisesti saatavaksi vaihtoehdoksi sosiaali- ja terveyspalveluihin aloitteessa esitetään tutkimus-, kehittämis- ja pilottihankkeita sekä kohdennetun palvelutarjonnan kehittämistä. Käypä hoito -suosituksia ja muita ohjaavia rakenteita tulisi täydentää Green Care -menetelmillä. Kuntouttavia ympäristöjä voitaisiin ottaa nykyistä laaja-alaisemmin käyttöön yhteisöjen ja eri asiakasryhmien terveyden edistämisessä eri ministeriöiden yhteistyönä. Lisäksi luontolähtöisten menetelmien osaaminen tulisi sisällyttää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.
Mahdollisina etenemisaskelina erityisavustaja Timo Lehtisen kanssa käydyssä keskustelussa nousivat esille muun muassa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeet sekä terveyden edistämisen määrärahat. Luontolähtöiset menetelmät voitaisiin sisällyttää Lastensuojelun käsikirjaan ja Vammaispalvelujen käsikirjaan. Lisäksi teemaa kannattaisi esittää tarkasteltavaksi uuden hallitusohjelman laadinnassa.
Maaseutualueille luontoavusteisia palveluja käsittävä Green Care -toiminta tarjoaa uutta palvelutarjontaa ja yrittäjyyttä sekä mahdollisuuksia luonnon kestävään käyttöön. Luonnosta saatavan hyvinvoinnin ja luontoavusteisten menetelmien käyttöönoton edistäminen sisältyy toimenpiteenä maaseutupoliittiseen kokonaisohjelmaan 2021–2027.
Lisätiedot
-
Rutanen, Juha
Erityisasiantuntija, Osaaminen ja työllisyys -verkosto (OTE) / Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
Email address: etunimi.sukunimi@helsinki.fiPhone number: +358 (0)40 573 7568Luontoyrittäjyys, Green Care, luonnontuoteala ja luonnonvarat.