Yhdessä ruohonjuuritasolta valtakunnan tietoisuuteen

Valtakunnallista maaseutuparlamenttia tehdään useiden toimijoiden kesken kylätasolta ministeriöön. Kyläasiamiehenä olen saanut olla tapahtuman paikallisjärjestelyistä vastaavana viestinviejänä puolin ja toisin. Tiedon kulkemisessa ja kaikkien toimijoiden tietoisena pitämisessä on omat haasteensa, mutta yhdessä olemme saaneet kasaan ohjelman, josta kannattaa tulla nauttimaan Leppävirralle syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Yhdessä tekeminen vahvasti mukana

Yhdessä on keskeinen osa Suomi 100 -juhlavuoden teemaa. Maaseutuparlamentissa yhdessä tekeminen on vahvasti mukana. Talven aikana olemme yhdessä saaneet leppävirtalaisia neulomaan hienoja Leppävirtalapasia, joita jaetaan muistamisina puhujille, keskustelijoille ja esiintyjille.

Paikallisena järjestelijänä Pohjois-Savon Kylät ry haluaa tuoda teille esille parhaita puolia meitä ympäröivästä maaseudusta, Savon sydämessä. Olemme panostaneet siihen, että monipuolinen, mahdollisuuksien maaseutu näyttäytyy konkreettisesti teille, Maaseutuparlamentin osallistujille.

Maaseutuparlamentin retkillä pääsette tutustumaan niin luonnonihmeisiin, nykyaikaiseen jätteiden käsittelyyn, paikallisiin tuotteisiin, savolaisiin kyliin ja toki meihin savolaisiin ihmisiin. Kohteita ja retkiä on tarjolla erilaisia. Toivottavasti jokainen löytää mieleisensä. Olemme halunneet tuoda ohjelmaan myös yllätyksiä, yhtenä niistä moottoripyöräretki savolaiseen järvimaisemaan. Suksetkin voi halutessaan ottaa mukaan ja kokeilla hiihtämistä Vesileppiksen hiihtoputkessa.

Kylätoimijoina meille on tapahtuman järjestelyjen kautta avautunut monia ovia, uusia verkostoja ja yhteistyökumppaneita. Toivomme teille, kaikille osallistujille ja kumppaneille, Maaseutuparlamentin kautta samaa. Toivomme omalta osaltamme, että tapahtuman kautta saamme koko kylätoiminnan vahvuuden esille niin Pohjois-Savossa kuin valtakunnallisesti. Maaseutuparlamentti tarjoaa alueen ruohonjuuritason toimijoille mahdollisuuden esitellä omaa toimintaa, omia tuotteita ja palveluita laajemmalle yleisölle. On ollut hienoa nähdä se yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen meininki, jota kautta syntyy ikimuistoinen, ensimmäinen tämän laajuinen, valtakunnallinen Maaseutuparlamentti, Leppävirralle.

Kyseessä ei ole pelkkä parlamentti

Yksi kysymys, johon olen Maaseutuparlamenttia valmistellessa joutunut usein vastaamaan: kenelle Maaseutuparlamentti on tarkoitettu? Se on tarkoitettu aivan kaikille maaseudusta kiinnostuneille. Kyseessä ei olekaan pelkkä parlamentti. Jokainen Maaseutuparlamenttiin osallistuva on osana luomassa tulevaisuuden suomalaista maaseutua ja nostamassa maaseutua ja maaseudun mahdollisuudet vahvemmin esille. Maaseutu on meidän yhteinen elinehtomme. Jokainen toki katselee maaseutuamme hieman erilaisten linssien kautta.

Jokainen Maaseutuparlamenttiin osallistuva on osana luomassa tulevaisuuden suomalaista maaseutua ja nostamassa maaseutua

Toivomme, että Maaseutuparlamenttiin osallistuu maaseudun kehittäjiä, maaseudulla asuvia, maaseudun asioista päättäviä, maaseutua tutkivia ja maaseudun kehittämistä rahoittavia tahoja. Lämpimästi tervetulleita ovat myös maaseudusta nauttivia ja siitä kiinnostuneita kaupunkilaisia sekä ulkomaalaisia vieraita. He, jotka kyseenalaistavat koko maaseudun merkitystä kannattaisi erityisesti tulla paikan päälle, Leppävirralle 1.-3.9. Heille Maaseutuparlamentti tarjoaa uuden näkökulman siihen, mitä kaikkea maaseudulla on mahdollista tehdä, mitä maaseudulla tuotetaan, miten täällä yritetään ja työllistetään itse itsemme, millaisia aineellisia ja aineettomia luonnonvaroja meillä täällä on.

Tervetuloa kaikki näkemään ja kokemaan se ruohojuuritaso, joka ahkeroi maaseudullamme erilaisia mahdollisuuksia – monenlaisten haasteiden ja välillä mahdottomuuksienkin edessä.