Nupit Kaakkoon, sillä eiköhän pidetä Maaseutuparlamentti 2020 ihan Rauhassa!

Nimittäin Lappeenrannan Rauhassa, missä sinisen järviluonnon syleilyssä on yksi Suomen suurimmista kokous- ja vapaa-ajankeskuksista - Holiday Club Saimaa. Alueella on vivahteikas historia ja monipuoliset tilat majoittumiseen, herkutteluun ja tapahtumien järjestämiseen. Kirsikkana kakun päällä ovat upeat ulkoilumaastot ja elämyskylpylä Cirque de Saimaa!

Rauhan suurimmalle tapahtuma-areenalle (https://www.holidayclubresorts.com/fi/kohteet/saimaa/) mahtuu jopa 1500 osallistujaa. Petipaikkoja on 1000 – 1300 yöpyjälle ja lisää löytyy alle viiden kilometrin päästä Imatran kylpylästä (https://www.imatrankylpyla.fi/), jonka lumoavaan kylpylä Taikametsään reippaimmat voivat kipaista vaikka iltauinnille. Kovimmat vihtojat viemme vielä Valkamarannan (lue lisää) ja Hinkanrannan yleisiin saunoihin, ihan kivenheiton päähän Rauhasta. Erikoisuudentavoittelijat voivat kellua saunalautoissa Vuoksella tai Saimaan aalloilla!

Maaseudun rauhassa, mutta ihan lähellä Lappeenrannan ja Imatran sykettä

Rauha sijaitsee maaseudulla kahden karjalaisen kaupungin välissä. Suomen ensimmäinen matkailukohde Imatrankoski on Imatran (https://www.vuodenparasloma.fi/) sydämessä seitsemän kilometrin päässä Rauhasta. Vanhaan kylpyläkaupunkiin ja maailman hotimman TV-dekkarin eli Sorjosen kotikaupunkiin Lappeenrantaan (https://www.lappeenranta.fi/) on matkaa 35 kilometriä.

Rauhaan pääsee autolla tai bussilla Kuutostietä pitkin. Lappeenrannan suunnasta saapuvat saavat ihailla Sorjosesta tuttua Muukon tuulipuistoa, jonka myllyt jauhavat ilmasta sähköä yli 2000 omakotitalon tarpeiksi.

Lähin rautatieasema on Imatralla, josta taksi tuo suoraan hotellin ovelle, bussi parin kilometrin päähän. Jos joku sattuu olemaan veneellä liikenteessä, paatilla voi lipua komeasti hotellin omaan satamaan.

Nuorta intoa ja ympäristöosaamisen ykkösiä

Nuoret (ja tietysti vanhemmatkin) ovat huolissaan maapallon tulevaisuudesta. Niin myös täällä Kaakossa, jossa Maaseutuparlamentti 2020 –paikkakisan hakemuksen laativat alle 30-vuotiaat nuoret laajan yhteistyöverkoston tuella. Nuorten näkökulma kestävään kehitykseen ja maaseudun elinvoimaisuuteen tulisi näkymään vahvasti myös itse tapahtumassa.

Kaakkois-Suomi on edelläkävijä kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun saralla. Esimerkiksi Tyynelän tilalla Joutsenossa (http://tyynelantila.fi/) tehdään uraauurtavaa työtä ilmastoystävällisen maa- ja metsätalouden puolesta. Lappeenranta on maailman ensimmäinen EKO-energiakaupunki (https://www.greenreality.fi/), jonka käyttämästä sähköstä sata prosenttia on hiilidioksidivapaata. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (https://www.lut.fi/) on erikoistunut uusiin energiaratkaisuihin ja kestävän kehityksen innovaatioihin. UPM Lappeenranta taas on maailman ensimmäinen puupohjaista uusiutuvaa dieseliä valmistava laitos (lue lisää).

Saimaalla tehdään menestyksekästä työtä saimaannorpan (https://wwf.fi/elainlajit/saimaannorppa/) ja vesistön suojelussa. Pien-Saimaan kunnostushanke (http://piensaimaa.fi/) kisaa parhaillaan eurooppalaisen Rural Inspiration Awards –kilpailun finaalissa (Lue lisää)!

Sotahistoriaa ja metallimusiikkia maalaisromantiikan vastapainoksi

Entäpä ne maaseudun kehittämisen helmet? Aloitetaan vaikka Parikkalan legendaarisesta patsaspuistosta (https://www.patsaspuisto.net/), jossa yli 500 moni-ilmeistä betonipatsasta ihastuttaa ja kauhistuttaa mystisen puutarhan keskellä. Taiteilija Veijo Rönkkösen siirryttyä ajasta iäisyyteen, on puistoa kehitetty muun muassa maaseuturahaston tuella. Alueella käy vuosittain kymmeniä tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa. Rohkeimmat lähtevät puistoon retkelle vasta hämärän laskeuduttua!

No mutta, tämä on vasta alkua. Miltä kuulostaa pieni maalaiskunta ja talkootyön ihmemaa Lemi, joka on julistettu maailman metallimusiikin pääkaupungiksi (https://www.capitalofmetal.fi/cities/lemi)? Entäpä keskellä ei mitään sijaitseva Pulsan asema (http://www.pulsanasema.fi/), jonka palvelut houkuttelevat maalaisromantiikannälkäisiä ympäri vuoden. Ruusujen ja pitsin vastapainoksi on tarjolla rajaeksotiikkaa ja sotahistoriaa Salpalinjalla sekä Suvorovin linnoituksissa.

Eräjormat kiidätämme Kymenlaakson puolelle Repoveden kansallispuistoon (https://www.repovedenkansallispuisto.fi/) tai Mustilan arboretumiin (http://www.mustila.fi/), joka valittiin vuoden 2018 Retkipaikaksi. Kymenlaaksosta tulee myös palkittu Takatalo & Tompurin (https://takatalotompuri.com/pojat/) tilaolut – varsinainen maaseutuyrittäjyyden menestystarina tämäkin (lue lisää)!

Tervetuloa Kaakkoon!

Äänestyksen Viima-alustalle pääset täältä. Huom. äänestys toteutetaan peukutus -toiminnolla ja tämä vaatii kirjautumisen (Viima, Facebook, Google, Linkedin, Office 365). Peukutus-toiminto on aktivoitu vain ajalla 26.-28.3.